miercuri, 6 iunie 2012

De câte ori poţi să iubeşti cu adevărat într-o viaţă? De câte ori ai loc în suflet, iar în stomac pentru fluturași!


De câte ori poţi să iubeşti cu adevărat într-o viaţă? De câte ori ai loc în suflet, iar în stomac pentru fluturași!
Chiar așa! De câte ori poți să iubești cu adevărat într-o viață? Întrebarea concursului din cadrul Love Debates este una cu schepsis și se pretează la ceva discuții, pentru că vrea să contabilizeze numărul iubirilor adevărate, dar nu ține cont că viața asta e una singură, dar durează diferit, de la unul la altul, ceea ce poate fi un factor important în contabilizarea iubirilor adevărate.
Pentru unii, care au trăit doar 25 de ani, iubirea adevărată poate că a fost singulară, pentru alții, care au ajuns la 70 de ani, care au trecut prin mai multe încercări ale vieții (divorțuri, decese în familie),  poate că  numărul iubirilor a fost, de nevoie, poate, mult mai mare. Așadar, un prim factor care poate influența numărul iubirilor adevărate – durata vieții. Un alt factor care poate influența numărul iubirilor adevărate este chiar definiția din DEX! Dar să vedem ce înseamnă iubire și a iubi și pentru o rigoare mai mare să luăm DEX-ul (Dicționarul explicativ al limbii române): IUBÍRE, iubiri, s. f. Faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste pentru o persoană de sex opus; relații de dragoste; amor, iubit1. ♦ Sentiment de afecțiune (și admirație) pentru cineva sau ceva. – V. iubi.(DEX 98).  Conform dicționarului amintit, iubirea nu poate fi decât pentru o persoană de sex opus, așa că unii cu alte orientări sexuale nu se încadrează în definiție! Probabil, însă, că edițiile viitoare ale DEX-ului, pe fondul revoluției minorităților sexuale, vor ține cont că dragostea poate să se nască și între indivizi de același sex și să facă modificarea respectivă. Dacă ținem cont de DEX 98, dragostea nu poate fi nici pentru membri ai familiei de același sex, așa că se limitează sentimentele de dragoste pentru mamă, tată, frați, bunici, nepoți, unchi, mătuși, verișori ș.a.m.d. Îmi pare rău, tată, unchi, veri, nu pot să vă iubesc, pentru că nu mă lasă DEX-ul! Lăsând gluma la o parte, un factor care poate să influențeze numărul iubirilor adevărate poate fi mediul familial și educația primită. Într-o familie fericită, în care cei doi se înțeleg și se respectă, copiii vor primi poate cea mai valoroasă lecție și la rândul lor, atunci când se vor îndrăgosti, vor iubi cu adevărat și își vor face familiile lor, vor oferi, probabil, lecția respectului, a încrederii, a completării reciproce, a dorinței de a fi mereu alături de celălalt, a concesiilor făcute de ambii - care stau la baza unei iubiri adevărate – și, probabil, vor face alegeri pentru o viață, deci dragostea adevărată va fi singulară. Într-o familie cu abuzuri, cu violențe, copiii pot primi o educație care le va marca greșit drumul vieții și probabil că alegerile de mai târziu ale foștilor copii vor fi prea puțin de încadrat la capitolul dragoste adevărată. 


 Veți spune că factorii pomeniți sunt cei care ne pot influența indirect în stabilirea numărului de iubiri adevărate, că alegerile le facem noi, direct. Corect și asta, dar să recunoaștem că de multe ori alegerile pe care le facem voluntar blochează alte alegeri pe care le puteam face și care se puteau dovedi, poate, mult mai bune. Doar o persoană care iese dintr-o relație își dă seama că persoana pe care nu a băgat-o până atunci în seamă, pentru că vedea în persoana cu care era înainte tot ce era mai bun, poate avea calități deosebite și poate mult mai importante decât persoana din relația care s-a terminat. Judecând la fel, unii dintre cei cu care ne întâlnim pe stradă ar putea fi cei mai buni prieteni ai noștri, dar nu le-am dat atenție respectivilor, pentru că aveam deja prieteni pe care îi consideram suficient de buni.
Dar, totuși, de câte ori poți să iubești cu adevărat?  De câte ori ai loc în stomac pentru…fluturași, de câte ori ești dispus să oferi și să primești dragoste, încredere, parteneriat, de câte ori simți că ești neîmplinit, de câte ori privești cu drag copilul altuia și îți dorești să ai și tu o familie cu prichindei, de câte ori o visezi pe ea și atunci când ea doarme lângă tine și de câte ori conștientizezi că ești doar o jumătate care nu poate fi pusă în valoare decât alături de cealaltă jumătate care ți se potrivește ! 
 Articolul participă la concursul Love Debates, organizat de Danone Cremosso, pe http://lovedebates.cremosso.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.