marți, 26 iunie 2012

CNA, iei măsuri pentru detalii criminale, nerecomandate minorilor, din cazul Năstase?!


CNA, iei măsuri pentru detalii criminale, nerecomandate minorilor, din cazul Năstase?!
Se pare că televiziunile din România au călcat, iarăși, pe bec, cu detalile pseudo-sinuciderii lui Năstase! Citiți ce urmează și trageți concluzii. În goana după audiență facilă și nevoia să se hrănească foamea de senzațional, de macabru, de dramolete ieftine, de tragism de partid și de prezentarea unui fost om de stat care își bate joc de justiție, de stat și de proștii pe care i-a condus și care l-au mai și votat, s-au dat detalii despre caz, reconstituiri și alte mizerii la ore nerecomandate minorilor ! CNA, ia măsuri și oprește gunoiul televizat și opiniile unor măscărici cu misiuni care au scopul să îl scoată basma curată pe fostul conducător Năstase, ejectat până și de membrii de partid din funcții importante și care creditează sinuciderea ca un gest de omoare și pentru apărarea…justiției!
Redăm un articol de pe avocatnet.ro, datat 29 iulie 2011.

 Televiziunile si radiourile nu mai pot difuza interviuri cu rudele victimelor unor crime, sinucideri sau violuri, potrivit unei decizii emise de Consiliul National al Audiovizualului, recent publicata in Monitorul Oficial . In acelasi timp, din luna martie , nu mai era permisa nici difuzarea reconstituirilor actelor de violenta intre orele 6:00 si 22:00. Potrivit deciziei CNA, posturile de radio sau de televiziune nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arata suferintele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acestora in cazurile de crima sau sinucideri. De altfel, inca din luna martie, CNA a interzis difuzarea, intre orele 6:00 – 22:00, a programelor, “altele decat productiile audiovizuale de fictiune, care contin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilari/automutilari sau tehnici criminale ori practici oculte”.

In motivarea deciziei, Consiliul precizeaza ca, potrivit studiilor despre violenta, probabilitatea imitarii comportamentelor violente prezentate in programele audiovizuale depinde de trei factori:

• prezentarea in sine a acestor comportamente si, mai ales, prezentarea lor in mod repetat;

• raportarea la sistemul de valori pozitive din societate, dar si modul in care sunt prezentate consecintele actelor respective;

• gradul de realism al imaginilor. In acest sens, din luna martie, CNA facea apel atat la rolul mass-mediei audiovizuale in sensibilizarea opiniei publice, cat si la faptul ca exercitarea dreptului la libera exprimare comporta indatoriri si responsabilitati. Astfel, decizia CNA publicata joi vine in completarea Deciziei nr. 220/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 174, din 11 martie 2011. Pe langa prevederile legate de difuzarea reconstituirilor unor crime, violuri sau sinucideri, decizia CNA prevedea ca programele de stiri si de actualitati sa se supuna cerintelor de protectie a minorilor si vizionarii in familie. De asemenea, in actul normativ se stabilea ca, intre orele 6:00 si 23:00, nu pot fi difuzate productii care prezinta violenta fizica, psihica sau de limbaj, in mod repetat, scene de sex, limbaj sau comportament obscene, persoane in ipostaze degradante sau lupte libere nereglementate de federatii sportive nationale sau internationale. In acelasi timp, intre orele 6:00 si 20:00, nu pot fi difuzate programe audiovizuale de studio sau realizate in direct in care se fumeaza, se consuma bauturi alcoolice ori se prezinta acte de comportament obscen. Sunt interzise si productiile care incurajeaza consumul de droguri, iar filmele care contin scene legate de consumul de stupefiante nu pot fi difuzate decat dupa ora 22:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.